Festivalens afslutningskoncert!

Lørdag d. 20. oktober 2018 kl. 20

Lamine Cissokho (Senegal)

Lørdag d. 20. oktober 2018 kl. 20

Lamine Cissokho, kora

Afrikanske virtuoserier for kora, den 21-strengede "harpelut"

Billetter:

199 DKK (Standard)

149 DKK (Stud. pens. uu18).

99 DKK (Vennebillet*)

* Vennebillet: Køb en alm. billet til enhedspris (standard eller stud./pens./uu18) og tag op til 5 venner med til halv standardpris (99 kr.). Vennebilletten købes samtidig med enhedsbilletten - klik f.eks. på "Køb billet" til Lamine Cissokho) og vennebilletten fremstår som en valgmulighed.


Festivalens afslutningskoncert - lørdag d. 20. oktober 2018 kl. 20

Afrikanske virtuoserier for kora - den 21-strengede "harpe-lut" med Lamine Cissokho.

International Guitar Festival Aarhus vil gerne vedligeholde traditionen for at afslutningskoncerten, efter en uge med nydelige klassiske koncerter, afsluttes med festlig folkloristisk musik – gerne fra (for os nordboer) eksotiske lande, og 2018-udgaven af festivalen bliver et fint eksempel herpå.

En kora er er 21-strenget instrument hvis lyd minder om en blanding af lut og harpe og er det højst udviklede afrikanske strengeinstrument overhovedet. Det er fremstillet af en overskåret kalabas hvorudover der er spændt et resonansgivende koskind. Instrumentet har 2 strengeholdere, hvorved de 2 sæt strenge spilles med hver sin hånd.

Man kunne kalde koraen for en ”dobbelt-harpe-lut”.

Den første vestlige beskrivelse af instrumentet findes i værket ”Travels in Interior Districts of Africa (1799)” af den skotske opdagelsesrejsende Mungo Park. Musikken tilhører den mundtligt overleverede mandinkatradition, og er ikke forsøgt nedskrevet før i det 20. århundrede. Aftenens solist tilhører den absolutte elite på kora.

Lamine Cissokho er født i Casamance, den multietniske egn i det sydlige Senegal, kendt for stor kulturel og musikalsk mangfoldighed. Han nedstammer fra en familie af "griots" med rødder tilbage til det 14. århundrede. Han begyndte at spille kora hos sin far, og blev inspireret af sin grandonkel ”The big Lalo Keba Drame”.

Lamines barndom og ungdom var en verden badet i musik, herunder benhårde studier hos faderen. “Musikken er i blodet og familiebåndet kan ikke brydes” er en rammende beskrivelse af griots og deres musikoverlevering fra generation til generation. Hans store musikalske åbenhed har med tiden bragt ham verden rundt, og han er pt. bosat i Sverige hvor han gennem længere tid har samarbejdet med en lang række europæiske og afrikanske musikere som koraspiller og sanger. Han har endvidere skabt verdensmusikfestivalen Mondo Music.

Koncertprogram:

1. A contre vent droit devant

2. Kaïra (trad. arr. Lamine Cissokho)

3. Sounimaki (trad.)

4. Dankenya

5. Bantaba

6. Kirikou

7. Londo

8. Bara

________________________________

1. Folon

2. Tamalalou

3. Lannaya

4. Allalake (trad.)

5. Pakao

6. Massana Cisse (trad.)

7. Sama

Alle kompositioner af Lamine Cissokho, undtaget titler mærket "(trad.)"